Výstava již sice skončila, ale všechny výstavy digitalizujeme. Můžete si ji projít v pohodlí domova ve virtuální prohlídce.
Jak chutnal chleba, čerstvě vytažený z pece, s křupavou kůrkou požehnanou křížkem? A jak chutnal po dvou nedělích, lámaný do mléka nebo bryndy? A kdo si poprvé na krajíc chleba namazal voňavé máslo? Na tyto otázky odpověď neznáme, dovedeme ale přiblížit, jak se chleba a máslo v minulosti vyráběly.
Na výstavě si prohlédnete nástroje, které se k výrobě chleba a másla používaly, dočtete se o prapůvodu těchto potravin, o technologii jejich výroby i rozličných kulturních praktikách, které je obklopovaly. Začneme od pravěku a skončíme v moderní době. Společně pohlédneme do tváře starých pekařů, procítíme houpání kolébkové máselnice a možná i uhodneme, co byla putra…