Kvasné procesy ovlivňují chuť i nutriční hodnotu poživatin od nápojů po zeleninu, ovoce, pečivo a mléčné výrobky. Fermentované potraviny nejsou jen kimči, nebo kyselé zelí, ale i mléčně kvašené houby, nebo divoce kvašené nápoje.

Během jednodenního workshopu se dozvíte, jaké má fermentace příznivé účinky na lidský organismus a jaké procesy a proměny vstupních surovin ve fermentovaných potravinách probíhají. Naše pravidelná lektorka Alena Anežka Gajdušková Vás naučí, jak založit, vést a uchovávat chlebový žitný kvas, ze kterého si k obědu uvaříme skvělé krkonošské kyselo. Domů si jako dárek budete moci odnést desetiletý chlebový kvas. Ochutnávat i připravovat budeme domácí ovocný ocet, čajovou kombuchu (kulturu si také můžete odnést domů), mléčný nápoj z tibetského hříbku, vodní kefír, zázvorové pivo, nebo rychlý kvašený salát.

Kontaktní osoba: Lucie Čmelíková, lucie.cmelikova@nm.cz, tel.: 773 793 412


Vstupné: 700 Kč
V ceně je zahrnuto kurzovné, veškerý materiál a vstupné do muzea.

Vstupenku je možné zakoupit on-line. Při nákupu vstupenky, prosíme, uvádějte své telefonní číslo, abychom vás mohli v případě jakékoliv změny kontaktovat. Předem děkujeme.


Ing. Alena Anežka Gajdušková se tématikou udržitelného způsobu života a zahradničení, praktickým životem našich předků a jejich znalostmi s úpravou a konzervováním potravin, včetně lidového léčitelství, zabývá přes dvacet pět let.

Je lektorkou, zahradní designérkou.

Aktivně se věnuje také publikační činnosti, je autorkou knih „Domácnosti našich babiček I. a II.“ (2020), „Pečeme chleba z kvásku a děláme domácí těsta“ (2020), spoluautorkou titulů „Vánoce našich babiček“ (2021) a „Velikonoce našich babiček“ (2022). Dále je hlavní autorkou „Encyklopedie soběstačnosti pro 21. století, díl I. Rodinná zahrada“ (2016) a díl II. „Farmář, pastevec, sběrač“ (2018). V roce 2021 se podílela na českém vydání knihy Bena Falka „Rodinné hospodaření v měnícím se světě“.

Fermentování potravin se věnuje v knize „Uchováváme potraviny bez elektrické energie podle receptů našich babiček“ (2023).

Od roku 2018 je pravidelným hostem v pořadu České televize „Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli“.

Proč si koupit vstupenku on-line
U turniketu načtete QR kód a ušetříte čas strávený ve frontě
Vstupenka je platná 30 dní, můžete přijít kdykoliv
Zaplatíte pohodlně kartou

Fotoalbum